Op deze pagina vind je informatie over:

  • Pup, de eerste tijd
  • Zindelijk worden
  • Wandelen met een pup
  • Help, mijn pup bijt
  • Mijn pup heeft zoooveel energie
  • Socialiseren

Pup, de eerste tijd

 Voorbereiding

  • Zorg dat u alles voor uw pup in huis heeft: eten, bench, slaapplek, riem/tuigje/halsband, iets met de geur van het nest.
  •  Informeer bij de fokker wat zij aan de pups voeren, voer hetzelfde voer gedurende 2 weken en stap dan evt. langzamerhand over
  •  Informeer in de buurt naar een goede puppycursus en ga kijken!
  • Zorg dat het huis puppyproof is:
  • - ga op puppyhoogte kijken wat er knaagbaar is
    - ruim goed op (schoenen, sokken, speelgoed, tijdschriften)

Yess .... de dag is aangebroken dat jullie de pup mogen ophalen!!
Harstikke leuk maar vooral indrukwekkend voor de pup!

Zorg er deze eerste dag(en) voor dat de pup kan wennen aan zijn nieuwe huis en aan zijn nieuwe familie, wees heel terughoudend met bezoek. Zorg voor voldoende rust, zodat de pup de tijd krijgt om alle indrukken te verwerken (dat gebeurt door te slapen!)

    De eerste stapjes buiten de deur ....
    De meeste pups vinden het de eerste dagen heel spannend om te gaan wandelen, het huis is nog echt hun veilige haven en daar willen ze nog niet graag weg! Hoeft ook niet ... komt vanzelf! Vraag ze door door je knieen te gaan om een stapje verder te gaan, beloon ze voor elke stap die ze zetten En vooral (als je weer naar huis gaat!) ..... Leer je pup dat het bereiken van het eind van de lijn betekend dat je stopt met lopen en dat je pas weer verder gaat als de druk van de lijn af is. Dit doe je door te wachten en de pup zelf te laten ontdekken hoe het werkt! Pups hebben letterlijk en figuurlijk ruimte nodig om op hun eigen tempo en - mogelijkheden te groeien (Geert de Bolster)

    Wanneer kan je met een pup de publieke ruimte ingaan:
    - als hij jou helemaal begrijpt en vertrouwt.
    - als hij vertrouwd is met (vreemde) mensen in zijn eigen omgeving.
    - als hij vertrouwd is met allerlei huiselijke prikkels.
    - als hij vertrouwd is met het ontmoeten van een stabiele hond in zijn eigen omgeving.
    Vertrouwd zijn betekent 'weten hoe men ermee om kan gaan zodat er neutrale gevoelens kunnen zijn'.

      De eerste nacht ....
      Laat de pup even kort uit voordat je gaat slapen. Zeker de eerste dagen is het het best om de pup 's nachts niet alleen te laten slapen. Je kunt naast de bench in de huiskamer gaan slapen maar voor je eigen rust is het het fijnst als je in je eigen bed slaapt. De pup laat je dan slapen in de bench naast het bed (het kan handig zijn om in het begin 2 benches te hebben, scheelt sjouwwerk!). Als je licht slaapt zul je wakker worden als de pup onrustig wordt, laat hem dan even buiten plassen/poepen en zet hem weer terug in de bench. (Slaap je wat dieper - zet dan de wekker halverwege de nacht).


      Zindelijk worden ...

      Voorbereiding

      Voor dat uw pup komt kunt er voor zorgen dat u iets in huis heeft waarin de pup ’s nachts kan verblijven. Dat kan zij een (hele) grote) doos of een bench, De maat moet ongeveer zo zijn dat de pup er languit in kan liggen, maar niet groter! (Heeft u een heel grote doos of bench dan kan de pup een deel van de doos/bench gebruiken voor zijn ontlasting)


      Eerste nacht

      Uw pup heeft nog een heel kleine blaas en kan zijn ontlasting nog niet lang ophouden, U zult er dus ’s nachts in het begin uit moeten! In het begin zal dat al naar 5 uur (slaaptijd) zijn maar al snel kan dat langer (bij de meeste pups). Ik vindt dat je het best de pup in de doos/bench naast het bed kunt zetten (of naast de bench in kamer gaan slapen), anders is de overgang van nest naar nieuwe thuis zo enorm! Je kunt de doos/bench later langzamerhand naar de door u gewenste plek verplaatsen.


      Dan is het overdag en dan…?

      Uw pup leert het snelst buiten zijn behoefte te doen, als u elke keer met hem naar buiten gaat als hij:

      *** heeft geslapen

      *** heeft gegeten

      *** heeft gespeeld

      U zult wel echt even met de pup naar buiten moeten lopen, want zonder u is het veel te spannend en zijn er zoveel nieuwe dingen te ontdekken.

      Doet uw pup dan wat buiten dan is het afhankelijk van de hond hoe u reageert. Bij een rustige hond, die snel onder de indruk is, reageer je rustiger en bij een enthousiastere hond kun je wat uitbundiger zijn.

      De pup niet bestraffen als hij/zij het toch een keer binnen doet (ook niet gauw optillen), ruim het zonder woord of wijs op, liefst als de pup er niet bij is!

      Hoe snel is een hond zindelijk??

      Zindelijk worden is het ontstaan van een wisselwerking tussen u en uw pup, De pup moet leren aangeven dat hij zijn behoefte moet doen en u zult moeten leren zien dat uw pup 'moet'. Is de wisselwerking ontstaan dan is uw pup in wezen zindelijk! Het kan afhankelijk zijn van de omstandigheden waarin het nest puppies werd gehouden. Pups die niet de ruimte hadden om niet door hun eigen ontlasting te lopen, zijn over het algemeen minder makkelijk zindelijk te krijgen en kunnen ook de eigen bench/doos bevuilen. Kleine rassen doen over het algemeen ook wat langer over zindelijk worden dan grotere rassen (De blaas van een klein hondje is ook kleiner dus ze zullen er vaker uitmoeten!!)


      Wandelen met een pup

      Hoe ...

      Als u direct vanaf het allereerste begin uw pup leert lopen aan de lijn doet u uzelf een groot plezier!

      Het enige (en tegelijk ook heel erg lastige) wat u doet is altijd stoppen als de pup druk zet op de lijn (dus geen flexlijn kopen want dan leert u hond juist dat hij moet gaan trekken om ruimte te krijgen) en doorlopen en belonen met snuffelen of lekkers zodra de pup de druk weer van de lijn af haalt.

      Het belangrijkste is dat trekken aan de lijn de pup geen succes/beloning oplevert (dus niet snuffelen, niet een andere hond begroeten en ook niet een van de andere gezinsleden/bekenden/onbekenden begroeten), hij mag er heen als de lijn slap is en anders niet. Hoe consequenter u bent, hoe makkelijker het gaat. Bent u niet consequent en heeft het trekken af en toe wel succes dan leert u uw hond dat trekken wel zin heeft, dat hij het alleen langer moet volhouden of harder moet trekken om succes te hebben!

      Daarnaast kunt u alle keren dat de pup spontaan uw aandacht zoekt tijdens het wandelen gaan belonen, met iets lekkers of als ie dat al als beloning ervaart met uw stem of een speeltje.

      Wil uw pup juist nog niet meelopen?

      Dan even door uw knieen en zodra uw pup naar u toe beweegt, stembeloning (evt lekkers of leuks) en een paar stappen doorlopen In het begin zult u om de 2 stappen moeten belonen, maar algauw zult u dit langzamerhand kunnen uitbouwen.

      In het begin vinden de meeste pups het spannend om bij huis weg te gaan, bouw dit langzaam op, het komt vanzelf. Af en toe kunt u ook gaan wandelen op vreemd terrein, dan gaat het makkelijker. Let op dat de pup niet gaat trekken.

      Hoe lang?

      Gangbaar was het advies per wandeling geldt het aantal maanden leeftijd maal vijf minuten dus een pup van 4 maand mag 4 * 5 = 20 minuten per wandelen. Nu wordt geadviseerd om goed naar de pup te kijken … het is afhankelijk van leeftijd, prikkelgevoeiligheid, omgeving en soort hond.

      Wat voor riem/halsband?

      Een gewone nylon of leren riem voldoet het best, niet te kort (de pup kan niet meer snuffelen), niet te lang (u bent constant de lijn aan het opbossen). Voor de halsband geldt ook dat een nylon of leren exemplaar het best voldoet, geen slip of half-slip, het liefst verstelbaar met een groot oogje zodat u uw pup makkelijk kunt aanlijnen! Een tuigje voldoet ook prima (beter nog zelfs), mits goed op maat zodat het niet schuurt!  


      Help! Mijn pup bijt!!

      Pups bijten, in van alles, zo verkennen zij de wereld!

      Maar op het moment dat ze gaan bijten in dingen die niet bedoeld zijn om in te bijten, zul je daar als baasje wat aan moeten doen. Je zult de pups een alternatief moeten gaan aanleren! Wat zijn de mogelijkheden, zonder dat u de band tussen u en uw pup beschadigd?

      • Zorg ervoor er geen dingen rondslingeren, uitsteken of op voor pup bereikbare plekken liggen ->maak uw huis puppyproof!
      • Als u geen toezicht kunt houden, doe de pup dan in de bench! (mits de pup de bench gewent is en het een leuke, veilige plek vindt)
      • Als de pup toch onverhoopt bijt in iets waarvan dat niet de bedoeling is leidt hem/haar dan af met iets leuks of lekkers. Zorg er wel voor dat dit minstens zo belonend is als het bijten op iets wat niet mag! Want als het bijten op iets wat niet mag, meer aandacht (leuke of niet leuke aandacht) oplevert dan stoppen met bijten, dan zal de pup even later weer gaan bijten en steeds minder reageren op de afleiding. Dus als je wat leuks aanbiedt dan zul je ook echt even moeten gaan spelen!!
      Onze pup bijt in ons!
       Als uw pup met een week of 8/9 bij zijn moeder is weggehaald en niet de enige pup in het nest was dan heeft hij/zij een bepaalde mate van een bijtrem aangeleerd, dat houdt in dat deze pups bij een harde, hoge gil direct zullen loslaten mits ze niet geleerd hebben dat bijten iets oplevert in de zin van aandacht (leuk of niet leuk) of hen verlossen van iets wat ze niet leuk vinden (en dan bijten ze vaak echt!!).
       Als u niet wilt dat uw pup in u bijt, dan zult u de pup ook niet moeten leren dat spelenderwijs bijten in uw handen wel mag. (tenzij u de pup op deze manier juist een goede bijtrem wilt aanleren, op het moment dat de pup dan, in uw ogen, te hard bijt stopt u direct met spelen en negeert u de hond. Wanneer u (kleine) kinderen in huis heeft is dat lastiger want de pup zal het erg moeilijk vinden om onderscheid te maken!)
       Als een pup in je handen, benen of broek hapt zal je ervoor moeten zorgen dat het hem/haar niets oplevert, dus helemaal geen aandacht: niet tegen hem praten (ook geen “nee!” of “foei!”), niet naar hem kijken en niet aan hem komen. In eerste instantie zal de pup er helemaal niets van begrijpen en vrolijk doorgaan met bijten, want het leverde altijd wat (leuke of niet leuke aandacht) op. Misschien gaat de pup zelfs harder zijn best doen om uw zo ver te krijgen dat u reageert op zijn gedrag (dat ‘hoort’ er bij, het heet ‘uitdovingsweerstand’ en geeft aan dat u op de goede weg bent!), u zult door deze fase heen moeten! Als u het gedrag consequent blijft negeren zal het op een gegeven moment stoppen, het levert immers niets meer op! Als de pup stopt met bijten kunt hem direct belonen door aandacht te geven (stembeloning), iets leuks met hem te gaan doen of brokjes oid uit te strooien op de vloer. Op deze manier verlegt u de aandacht van de pup en kunt u de pup een ander gewenst gedrag aanreiken.

      Sommige pups zien aanraken als uitnodiging tot spel en gaan dus als reactie op een aanraking bijten (=spel). Deze pups zul je moeten leren dat aanraken geen uitnodiging is tot spel, leer de pup dat aanraken betekend dat er iets anders leuks volgt (bv lekkers of spelen met een voorwerp). Begin met heel kort aanraken en doe het steeds, langzamerhand iets langer. Probeer de pup buiten de oefensessies, gedurende en week, zo weinig mogelijk te aaien

      Bijt uw pup in uw (kleine) kinderen?
      Ook hier is in eerste instantie het devies: probeer de pup te negeren, ga niet rennen en gillen, probeer stil te staan als een boom, handen strak langs het lichaam, niet naar de pup kijken en niets zeggen. Eventuele andere kinderen in de buurt (of de ouders) kunnen daarnaast ook proberen om de pup af te leiden en de pup belonen (met lekkers, leuks of stembeloning) voor het feit dat hij zich laat afleiden (en dus stopt met het happen!). In sommige gevallen, wanneer een pup erg getriggerd wordt door de bewegingen van de kinderen of het niet mogelijk is om constant toezicht te houden, kan het handig zijn om pup en kinderen te scheiden mbv een hekje of puppyren. U kunt dan toezicht houden op de momenten waarop u tijd heeft en er vinden geen vervelende interacties plaats tussen kind en hond.

      Veel pups gaan veel en ongeremd bijten als hun 'emmertje met indrukken' vol is, dwz dat ze op dat moment overprikkeld of heel moe zijn! (Na de wandeling, als iedereen thuis is, als er bezoek/het druk in huis is) Ze hebben op zo'n moment 'verplichte rust' nodig, dat kan zijn in de bench (met wat lekkers en even erbij blijven tot ze rustig zijn), maar ook op een andere rustige plek. Zie ook: Mijn pup heeft zoveel energie!


      Mijn pup heeft zoooveel energie ...

      Dat zou kunnen ...
      Het is vooral zaak om uit te vinden of je pup inderdaad veel energie heeft of dat ie juist vermoeid is. Als je pup al een tijdje wakker is, veel indrukken heeft opgedaan of iets indrukwekkends heeft meegemaakt en dan ongeremd druk wordt/gaat happen/bijten/rennen dan zijn het voor dat moment meer indrukken dan hij kan handelen en heeft hij tijd nodig om ze te verwerken.

      Het is daarom belangrijk om een balans te vinden tussen wakker zijn en echt, diep slapen om de opgedane indrukken te verwerken. Kort door de bocht zou het mooi zijn als je pup zo'n 18-20 uur slaapt per dag: elke keer als hij een tijdje wakker is zou dat gevolgd mogen worden door de dubbele tijd aan slaap, ook overdag!

      Dat is mooi geschreven maar hoe ga je daarvoor zorgen:
      • Van rust komt rust dus als je zelf tot rust komt en op 1 plek blijft in de nabijheid van de pup (max 2 mtr afstand) zullen de meeste pups gaan slapen, dit is de mooiste maar ook de meest veeleisende manier. Bouw stapje voor stapje (in het tempo van de pup) afstand en drukte op.
      • Leer de bench aan als veilige plek hem 's nachts naast het bed zetten is al een heel mooi begin. Voordeel van de bench kan zijn dat je de visuele prikkels kunt wegnemen door hem af te dekken. Ook nu in het begin in de buurt blijven en langzamerhand kortdurend dingen gaan doen uit de buurt van de bench en drukte opbouwen.
      • Een puppyren gebruiken. In de ren heeft de pup wat meer vrijheid om te doen wat hij wil maar beperk je hem toch iets in zijn vrijheid en voorkom je dat hij in onveilige situaties terecht (zorg dat de ren goed stevig staat en evt bestand is tegen een klauterpartij, houd toezicht). Ook nu start je dichtbij vanuit rust en bouw je afstand en drukte langzamerhand op. 

      Socialiseren


      Socialiseren
      Een van de blangrijkste dingen in het leven van een jonge pup is hem wennen aan zijn omgeving en op een sociaal vaardige manier omgaan met andere individuen waarmee de pup samenleeft.

      Het wennen aan de omgeving en alles wat de pup 'gewoon' moet worden heet habituatie.

      Als het goed is, is de fokker (oftewel de mens waarbij de moeder van de pup leeft) al druk doende geweest om 'zijn pups' gedoseerd te wennen aan verschillende indrukken en prikkels en groeit je pup daar op in een verrijkte omgeving. Gebeurt dat niet, dan zou ik nog eens nadenken of je daar wel een pup vandaan wilt hebben.

      Eenmaal bij je thuis is er een overload aan nieuwe prikkels en indrukken, (bijna) alles is nieuw!! Geef je pup ruim de tijd om te wennen (Hoe lang? Pas het tempo van het aanbieden van nieuwe situaties aan aan het tempo van je pup, doseer!

      Socialisatie is het op een sociaal aanvaardbare manier omgaan met andere individuen waarmee je pup samenleeft. Dat vraagt over het algemeen management om het voor iedereen prettig te laten verlopen:

      • Geef de pup de kans om kennis te maken en te onderzoeken in zijn eigen tempo
      • Een heleboel honden horen gewoon bij de omgeving, daar hoef je niks mee (net zoals wandelaars, fietsers, auto's, koeien etc).
      • Kies de honden waarmee je je pup laat kennismaken met zorg uit
      • Zie je spanning (leuk of eng) bij 1 van beide honden, haal de honden dan uit elkaar.

       Liselot Boersma in de sociale media ookwel bekend als Hondenlot heeft een goed stuk geschreven over socialiseren of traumatiseren.
      Dat stuk vindt je hier: klik hier

      Op de hondeninformatiesite Doggo vind je ook een aantal goed stukken over socialisatie:

      • Socialisatie van een puppy, een solide basis - klik hier
      • Socialisatie en habituatie, onlosmakelijk verbonden - klik hier 
      • Hoe socialiseer je een pup? - klik hier
      • Wat is habituatie? - klik hier

      Onder begeleiding socialiseren: dat kan!

      Bij hondenschool Robbedoes bieden we voor pups jonger dan 16 weken Pup Socialisatie Lessen, voor meer info klik hier