Wat kun je doen met … keukendoekjes?

1.       Vouwen

Je vouwt het keukendoekje op en legt lekkers tussen de laagjes

Wat moet je uitleggen? Hoe de hond met zijn neus tussen de doekjes kan komen om het lekkers tussen de laagjes weg te halen. Begin met het bovenste laagje, door de punt een eindje op te tillen en dan het lekkers als ‘straatje’ naar binnen te leggen, leid je de neus van de hond tussen de laagjes. Gaat 1 laagje goed? Kun je het volgende laagje toevoegen. Let op een keukendoekje kan lastig zijn als het ‘slap’ materiaal is.

2.       In een wc rolletje geduwd

Je duwt een keukendoekje in het wc rolletje en stopt er lekkers tussen
Wat moet je uitleggen? Dat hij het doekje met zijn bek moet vastpakken om bij het lekkers te komen, Bied het rolletje eerst horizontaal aan en duw het doekje er maar een heel klein eindje in.

3.       Afrollen

Je rolt een dubbelgevouwen keukendoekje op en met lekkers tussen

Wat moet je uitleggen? Dat hij het lekkers kan bereiken door met zijn neus tegen het rolletje aan te duwen. Leg een ‘straatje’ lekkers op het dubbelgevouwen keukendoekje, rol hem strak op en leg hem zo voor de hond dat hij hem van zich af kan duwen. Heeft de hond nog geen ervaring met duwen? Begin met een (over de lengte) dubbelgevouwen handdoek.

4.       Uit het rolletje trekken en afrollen

Je stopt een opgerold keukendoekje in een wc rolletje

Wat moet je uitleggen? Hoe de hond het rolletje kan vastpakken, eruit kan trekken en afrollen. Een hond moet eerst kunnen afrollen, diverse kanten op en zien waar het begin van het rolletje is. Vervolgens moet hij ervaring hebben ‘ergens iets uittrekken’ met zijn bek. Oefen voorafgaand aan deze eert ‘afrollen’ en vastpakken (keukendoekje - ‘in een wc rolletje geduwd’ en repen stof - ‘in een wc rolletje’)

5.       Keukendoekjes bultje

Je stop lekkers tussen een rommelig bultje keukendoekjes

Wat moet je uitleggen? Dat er lekkers is te vinden tussen de doekjes. Begin met 1 doekje, langzamerhand meer. Strooi het lekkers eerst alleen uit over de doekjes, later kun je door met je hand door de doekjes te gaan het lekkers ook verder tussen de doekjes laten verdwijnen.

1.       De repen tussen de cups van de omgekeerde muffinvorm leggen

Lekkers tussen de cups met als extra uitdaging de stofrepen

Wat moet je uitleggen? Dat er lekkers is te vinden tussen de cups van de omgekeerde muffinvorm en de repen

2.       Een afrol bal maken

Lekkers in een bolletje stofrepen
Wat moet je uitleggen? Hoe afrollen in zijn werk gaat (Keukendoekje – afrollen), gaat dat goed dan kun je kijken of dit bij je hond past.

3.       In de muffinvorm leggen

De repen maken het zoeken naar lekkers in de muffinvorm iets uitdagender

Rommelig: als rommeltje in de cup geduwd met lekkers ertusse

Wat moet je uitleggen? Hoe de hond met zijn neus de repen stof aan de kant kan duwen om bij het lekkers te komen

Opgerold: opgerold met lekkers ertussen in de cup gelegd

Wat moet je uitleggen? 2 manieren: de hond kan met zijn neus inde rol duwen om bij het lekkers te komen of de hond tilt de rol uit de vorm en rolt hem af, je kunt helpen door de rol rechtop te zetten. Beide manieren zijn ok ????

4.      Repen opgevouwen in het WC rolletje

Reep stof laagje voor laagje opgevouwen in het wc rolletje met lekkers ertussen
Wat moet je je hond uitleggen? Dat hij bij het lekkers kan door aan de reep stof te trekken, een knoop in de stof kan helpen, vouw de reep stukje bij stukje in het rolletje en stop er lekkers tussen. Bied eerst horizontaal op neus hoogte aan

Wat kun je doen met de … handdoek?

1.       Afrollen

Je rolt een dubbelgevouwen handdoek op en met lekkers tussen

Wat moet je de hond uitleggen? Dat hij het lekkers kan bereiken door met zijn neus tegen de rol aan te duwen. Leg een ‘straatje’ lekkers op de dubbelgevouwen handdoek, rol hem strak op en leg hem zo voor de hond dat hij hem van zich af kan duwen. Zorg dat het begin goed zichtbaar is (eerste stukjes lekkers zichtbaar).

2.       Opvouwen

Vouw de handdoek op en leg lekkers tussen de laagjes

Wat moet je de hond uitleggen? Dat hij door met zijn neus tussen de laagjes te duwen bij het lekkers kan komen. Vouw de handdoek een keer over de lengte en dan meerdere in de breedte dubbel (zigzag), Zorg voor iets ruimte tussen de vouwen aan de bovenkant en strooi hier lekkers over uit, gaat het goed en ontspannen dan kun je de vouwen dichter tegen elkaar aanduwen.

3.       Rommelig neerleggen

Het lekkers is te vinden in de plooien van de rommelig neergelegde handdoek.
Wat moet je de hond uitleggen? Dat hij het lekkers kan vinden door met zijn neus tussen de plooien van de handdoek te zoeken. Maak eerst kleine golfjes in de handdoek en strooi het lekkers uit over de handdoek, maak de plooien wat dieper en strooi uit. Gaat het goed en ontspannen dan kun je ook eerst uitstrooien en dan rommelig neer leggen (Niet vouwen)

4.       Draaien
Het lekkers is te vinden in de draaiingen van de handdoek.

Wat moet je uitleggen? Dat de hond door met zijn neus te duwen tussen de draaiingen van de handdoek bij het lekkers kan komen

1.       Repen in het WC rolletje

Reep stof laagje voor laagje opgevouwen in het wc rolletje met lekkers ertussen

Wat moet je uitleggen? Dat hij bij het lekkers kan door aan de reep stof te trekken, een knoop in de stof kan helpen, vouw de reep stukje bij stukje in het rolletje en stop er lekkers tussen. Bied eerst horizontaal op neus hoogte aan.

2.       In een wc rolletje geduwd

Je duwt een keukendoekje in het wc rolletje en stopt er lekkers tussen
Wat moet je uitleggen? Dat hij het doekje met zijn bek moet vastpakken om bij het lekkers te komen, Bied het rolletje eerst horizontaal aan en duw het doekje er maar een heel klein eindje in.

3.       Uit het rolletje trekken en afrollen

Je stopt een opgerold keukendoekje in een wc rolletje

Wat moet je uitleggen? Hoe de hond het rolletje kan vastpakken, eruit kan trekken en afrollen. Een hond moet eerst kunnen afrollen, diverse kanten op en zien waar het begin van het rolletje is. Vervolgens moet hij ervaring hebben ‘ergens iets uittrekken’ met zijn bek. Oefen voorafgaand aan deze eert ‘afrollen’ en vastpakken (keukendoekje - ‘in een wc rolletje geduwd’ en repen stof - ‘in een wc rolletje’)

4.     ‘Afgesloten’ rolletje

Hoe het lekkers in het afgesloten rolletje bereikbaar is, dat slopen in dit geval mag.
Wat moet je uitleggen? Deze versie is een keuze … je hond kan waarschijnlijk niet bij het lekkers zonder het rolletje te slopen. Je kiest dus alleen voor deze versie als je het ok vindt dat de hond de rolletjes sloopt en je toezicht kunt houden om in de gaten te kunnen houden of de rolletjes niet worden opgegeten!

5.   ‘Afgesloten’ rolletje met keukendoekje

Het lekkers zit in het keukendoekje dat uit het rolletje getrokken moet worden
Wat moet je uitleggen? Dat door het doekje vast te pakken, deze uit het rolletje getrokken kan worden. Leg eerst vastpakken uit: keukendoekje - ‘in een wc rolletje geduwd’ en repen stof - ‘in een wc rolletje’

De hond moet door wat weerstand heen trekken, dat maakt het lastiger. Veel honden hebben hulp nodig bij het vasthouden van het rolletje

Wat kun je doen met deksel en doppen?

Wat kun je doen met … deksels en doppen?

1.       Op de omgekeerde muffinvorm

Lekkers op de vormpjes van de omgekeerde muffinvorm met deksel daar boven over heen.

Wat moet je uitleggen? Dat er lekkers ligt onder de dekseltjes ligt, leg de dekseltjes eerst een beetje scheef in of op de vormpjes, steeds een beetje meer rechtop tot de hond door heeft dat er lekkers onder ligt.
Als de hond vastpakken heeft uitgevonden (keukendoekje - ‘in een wc rolletje geduwd’ en repen stof - ‘in een wc rolletje’) dan kan hij ook kiezen om vast te pakken, gebruik voor de lusjes hetzelfde materiaal als van de keukendoekjes of de repen stof

2.       Op de chipskoker

Lekkers in de chipskoker, dop er op

Wat moet je uitleggen? Dat de dop van de chipskoker af moet om bij het lekkers te komen. Oefen eerst vastpakken (keukendoekje - ‘in een wc rolletje geduwd’ en repen stof - ‘in een wc rolletje’), het kan zijn dat het lastig is om het lekkers eruit te krijgen (neus past niet in koker ???? Help dan door de koker leeg te gooien)

3.       Dekselbultje
Lekkers tussen de deksels en doppen

Wat moet je uitleggen? Dat er lekkers te vinden is tussen de doppen, begin met 2 /3 doppen … lukt het ontspannen dan kun je meer doppen toevoegen.

4.       In de muffinvorm

Lekkers in de vormpjes van de muffinvorm met de deksel erop

Wat moet je uitleggen? Dat er lekkers ligt onder de dekseltjes ligt, leg de dekseltjes eerst een beetje scheef in of op de vormpjes, steeds een beetje meer rechtop tot de hond door heeft dat er lekkers onder ligt. Als de hond vastpakken heeft uitgevonden (keukendoekje - ‘in een wc rolletje geduwd’ en repen stof - ‘in een wc rolletje’) dan kan hij ook kiezen om vast te pakken, gebruik voor de lusjes hetzelfde materiaal als van de keukendoekjes of de repen stof

5.       Tussen een handdoek

Lekkers onder de deksels en doppen die in de rommelig gelegde handdoek staan.

Wat moet je uitleggen? Dat er lekkers ligt onder de dekseltjes ligt, leg de dekseltjes eerst een beetje scheef in of op de vormpjes, steeds een beetje meer rechtop tot de hond door heeft dat er lekkers onder ligt. Als de hond vastpakken heeft uitgevonden (keukendoekje - ‘in een wc rolletje geduwd’ en repen stof - ‘in een wc rolletje’) dan kan hij ook kiezen om vast te pakken, gebruik voor de lusjes hetzelfde materiaal als van de keukendoekjes of de repen stof

Wat kun je doen met een chipskoker?

Wat kun je doen met een … chipskoker?

1.       Dop erop

Lekkers in de chipskoker, dop er op

Wat moet je uitleggen? Dat de dop van de chipskoker af moet om bij het lekkers te komen. Oefen eerst vastpakken (keukendoekje - ‘in een wc rolletje geduwd’ en repen stof - ‘in een wc rolletje’), het kan zijn dat het lastig is om het lekkers eruit te krijgen (neus past niet in koker ???? Help dan door de koker leeg te gooien)

2.       Klein handdoekje opgerold er in

Je stopt een opgerold klein handdoekje in de chipskoker.

Wat moet je uitleggen? Hoe de hond de rol kan vastpakken, eruit kan trekken en afrollen. Een hond moet eerst kunnen afrollen, diverse kanten op en zien waar het begin van de rol is. Vervolgens moet hij ervaring hebben ‘ergens iets uittrekken’ met zijn bek. Oefen voorafgaand aan deze eert ‘afrollen’ en vastpakken (keukendoekje - ‘in een wc rolletje geduwd’ en repen stof - ‘in een wc rolletje’)

3.       Klein handdoekje erin gepropt

Je duwt het kleine handdoekje in de chipskoker en stopt er lekkers tussen
Wat moet je uitleggen? Dat hij het doekje met zijn bek moet vastpakken om bij het lekkers te komen, Bied de koker eerst horizontaal aan en duw het doekje er maar een heel klein eindje in.

4.       In/op de muffinvorm

Op de kop op de vormpjes van de omgekeerde muffinvorm of in de vormpjes van de muffinvorm

Wat moet je uitleggen? Dat er lekkers ligt onder de koker, zet hem eerst een beetje scheef in of op de vormpjes en houd hem vast, steeds een beetje meer rechtop tot de hond door heeft dat er lekkers onder ligt

Wat kun je doen met een muffinvorm?

Wat kun je doen met … de muffinvorm?

  1. Lekkers uitstrooien in de holtes
  2. Lekkers uitstrooien tussen de cups
  3. Repen stof tussen de cups van de omgekeerde muffinvorm leggen
  4. Opgerolde keukendoekjes tussen de cups van de omgekeerde muffinvorm leggen
  5. Keukendoekjes rommelig tussen de cups van de omgekeerde muffinvorm duwen
  6. Diverse voorwerpen tussen cups van de omgekeerde muffinvorm leggen/duwen