Hersenwerk voor Honden

"Hersenwerk voor Honden is het zoeken naar iets leuks of iets lekkers in een zelfgemaakte puzzel. De zintuigen en het zenuwstelsel van de hond worden geprikkeld en daardoor worden de hersenen aan het werk gezet"

Elke hond puzzelt op zijn eigen manier, op zijn eigen niveau, met zijn eigen voorkeuren en binnen de grenzen van zijn eigen fysieke en geestelijke mogelijkheden. Elke hond heeft ook op zijn eigen wijze begeleiding en sturing nodig bij het vinden van de weg naar de oplossing van de puzzel.

Het zoeken naar de passende puzzel en de juiste begeleiding is precies dat waarvoor Hersenwerk voor Honden - instructeurs zijn opgeleid en wat zij leuk vinden om te doen!!

Je kunt bij Hondenschool Robbedoes op diverse manieren kennis maken met Hersenwerk voor Honden …..


In de lessen ...

In de Opvoedingscursussen komt Hersenwerk voor Honden natuurlijk aan bod … voor pups en honden met weinig levenservaring gebruiken we eerst verrijking maar gaande weg de cursussen gaat Hersenwerk een grotere rol spelen.


Als cursus online ...

In een 4 lessen nemen we je mee in de wereld van Hersenwerk voor Honden. Per les duiken we dieper in de materie. Aan het eind van de lessenserie weet je niet alleen meer over het hoe en waarom van Hersenwerk maar weet je ook wat voor puzzeltype jouw hond is, welke puzzels hij leuk vindt en hoe je hem het best kunt begeleiden.  Hersenwerk voor Honden zorgt voor een betere band met je hond en meer inzicht in de manier waarop hij met je communiceert


De lessen worden gegeven door o.a. Marieke Smit, al jaren intensief betrokken bij Hersenwerk voor Honden, instructeur en docent Hersenwerk voor Honden. 

Wat ga je leren?

 • Uitleg over wat Hersenwerk is en wat het effect is op de hond, op jou en op jullie relatie
 • Handvatten om jouw hond op maat te begeleiden
 • Leren observeren van je hond in een Hersenwerksessie
 • Leren observeren van je medecursist en diens hond tijdens Hersenwerk
 • Het opbouwen van Hersenwerksessies met stappenplannen
 • Het begeleiden van je hond om verschillende technieken in te zetten

Zo gaan we het doen:

 • Je bent vier weken lang verbonden aan een docent en een kleine groep medecursisten.
 • Je krijgt de lesstof via de Hersenwerk Academie. De lesstof bestaat uit tekst, filmpjes en opdrachten.
 • Je plaatst jouw filmpjes, naar aanleiding van de opdrachten in de besloten Facebookgroep.
 • Docent én medecursisten kijken met jou en je hond mee en geven opbouwende feedback.
 • Jij geeft ook opbouwende feedback op de filmpjes van de andere deelnemers.
 • Na vier weken sluit de Facebook groep en heb jij een schat aan InZicht in het aanbieden van Hersenwerk aan jouw hond.

Voorwaarden rondom deelname:

 • Je werkt gedurende de cursus met één hond. Uiteraard kun je zelf ook met je andere hond(en) de opdrachten doen, maar in de cursus met één en dezelfde.
 • Deelname kan alleen met een hond die 6 maanden of ouder is (liever 6 dan 5 met zo’n hele cursus).

Belangrijk: Wil jij de opleiding tot begeleider Hersenwerk volgen? Dan is Hersenwerk InZicht de eerste stap! Deze vier weken zijn de verplichte voorbereiding om in te kunnen stappen in onze opleiding Hersenwerk in de Praktijk

Startdata: 23/6, 21/7, 18/8, 22/9, 20/10 en 17/11 

Bij een geblesseerde of revaliderende hond ...

Hersenwerk voor Honden kan een enorm goed hulpmiddel zijn bij honden die een blessure hebben opgelopen of herstellende zijn van een blessure. Omdat deze honden vaak gedurende een korte of langere tijd minder kunnen of mogen bewegen kan Hersenwerk voor Honden een goede manier zijn om ze bezig te houden. De nadruk ligt hier op kan … !! Hersenwerk voor Honden bij een blessure of tijdens een revalidatie vraagt meer en intensievere begeleiding en kennis … plompverloren beginnen kan meer kwaad dan goed doen! Bij Hondenschool Robbedoes beschikken we over de nodige kennis voor een goede inschatting van de mogelijkheden en begeleiding voor Hersenwerk bij geblesseerde en revaliderende honden. 

Aangeboden: op aanvraag, in overleg met de behandelend arts/therapeut


Als priveworkshop ...

In een priveles kunnen we met jou en jouw hond gaan uitzoeken welke puzzels, manier van aanbieden en wat voor begeleiding het beste bij jouw hond en jou past. In een 1.5 uur durende les worden diverse materialen, soorten puzzels, passende begeleiding en de best passende puzzels uitgeprobeerd en besproken.

Aangeboden: op aanvraag


Als groepsworkshop ...

In een groepsles van maximaal 4 honden worden diverse materialen, soorten puzzels en manieren van aanbieden uitgeprobeerd en besproken.  Je krijgt een idee van de mogelijkheden van Hersenwerk voor Honden in het algemeen en je hond in het bijzonder.


Aangeboden: 

prev next