Wat is beloning voor jou hond?
 

Een van de dingen die vaak ter sprake komt bij hondentrainingen is beloning.
Wat is nou eigenlijk beloning voor een hond? 


Wat bedoelen wij met beloning?
Iets wat ervoor zorgt dat een bepaald, door ons gewenst, gedrag van de hond in de toekomst vaker voor komt.
Bijvoorbeeld: aai, stembeloning, stukje kip, trektouw


Wat is beloning voor de hond?
Alles wat hij lekker of leuk vindt en/of waardoor hij zich beter gaat voelen.
Bijvoorbeeld: loslopen, snuffelen in de berm,  stukje gedroogde long, spelen met de bal, naar buiten, mensen die weglopen als hij blaft, een kat die wegrent als hij wordt opgejaagd, frolic.


Hmmm … lastig want hetgeen de hond ziet als beloning komt niet geheel overeen met wat wij zien als beloning! Hoe zit dat?

  1. De ontvanger van de beloning (dus de hond) bepaalt wat beloning is.
  2. Een hond leert de hele tijd (en niet alleen wanneer wij het graag willen).

 

Om het inzichtelijker te maken, deel ik beloningen vaak op in 3 categorieën:

  • Lekkers
  • Spel
  • Alles wat je hond leuk vindt of waardoor hij zich beter gaat voelen!

 

Lekkers

Ga uitvinden jouw hond lekker vindt en waar hij graag mee beloond  wil worden.  Wat mij betreft hoeft het niet speciaal voor de hond gemaakt te zijn, denk  ‘out of the box’ het mag best een keer een stukje rookworst, kaas of wortel zijn.

Het moment waarop je het geeft zal uitmaken,  wanneer je hond honger heeft (dus vlak voordat hij eten krijgt) zal hij minder kieskeurig zijn dan wanner hij geen honger heeft. 

De situatie waarin je je hond wilt belonen met lekkers maakt ook uit, een situatie die meer indruk maakt op de hond zal ook lekkerder lekkers vereisen (de situatie kan ook dusdanig veel indruk maken dat de hond geen lekkers meer aanneemt – een heel duidelijk signaal voor jou als baasje!)  dan een situatie met heel weinig prikkels.

Als je in bepaalde leeftijdsfases of situaties heel veel met voer beloond let dan goed op het dieet (inclusief beloning) van je hond, niet allen qua hoeveelheid maar ook qua samenstelling!!

 

Spel

Er is een enorme diversiteit in Spel om te belonen. Ook bij hierbij is het zaak om uit te vinden welk spel jouw hond het leukst vindt. Daarnaast is het ook van belang om te bedenken of het spel wel past in de situatie die je wilt belonen.

Grofweg kun je de soorten spel verdelen in:

  • Zoekspelletjes
  • Trekspelletjes
  • Apporteerspelletjes

Sommige honden zijn erg kieskeurig met betrekking tot de materialen waarmee gespeeld wordt, dus probeer diverse materialen uit om uit te zoeken wat de favoriet is van jouw hond!

Niet alle honden vinden spel direct leuk of hebben geleerd te spelen.  Dan kan het soms een uitdaging zijn om uit te vinden wat bij de desbetreffende hond past.

 

Alles wat je hond leuk vindt of waardoor hij zich beter gaat voelen!

Is een heel lastige categorie waar we als baasjes minder controle over kunnen uitoefenen maar wat wel  de oorzaak is van een heleboel ongewenst gedrag! Onbewust wordt onze hond beloond voor een heleboel dingen waar we misschien niet zo blij mee zijn.

Stel je voor …

De eerste dagen bij je thuis … je wilt natuurlijk een eindje wandelen dus de voordeur uit en de straat in. Je kleine pup vindt de wereld buiten nog ontzettend spannend dus die wil ontzettend graag terug naar zijn veilige, bekende omgeving … thuis! En hoe komt hij daar? Al trekkende aan de lijn … en het werkt, dus trekken beloond!

Het is dus van belang om inzicht te krijgen in datgene wat je hond leuk vindt en waar hij zich beter van gaat voelen. Op het moment dat je dat weet kun je enerzijds voorkomen dat hij zichzelf beloond (bijv door je pup naar huis te tillen) en anderzijds kun je er een naam aangeven en toestemming te geven om het te doen  (‘Ga maar trekken!).

 

De oplettende lezer heeft de stem als beloning gemist … stembeloning is geen beloning ‘an sich’ wat mij betreft is het meer feedback, het kondigt aan dat er een beloning gaat komen (uit 1 van de bovenstaande categorieën)  of misschien wel niet! Heb je vaak genoeg geïnvesteerd in je feedback dan is een daadwerkelijke beloning echt niet altijd meer nodig (het werkt zelfs beter als je juist niet alle keren meer beloond!), maar je zult wel moeten blijven investeren!!

 

Wil je meer inzicht in wat jou hond leuk vindt en motiveert?

Je bent van harte welkom om te komen kijken bij een van onze lessen!!

 

   
Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK